فهرست مطالب
همواره غذا در ملل مختلف یکی از مهمترین مقوله های فرهنگی و اجتماعی به شمار می رود. این مقوله به قدری حائز اهمیت است که در برخی از مناطق می توان از آن به عنوان عاملی برای جذب گردشگر و توریست استفاده کرد. بسیاری از افراد برای امتحان کردن غذاهای جدید و آشنایی با مزه های متنوع راهی سفر می شوند. حتما شما نیز با پدیده شکم گردی آشنا هستید!
یکی از بهترین مکان ها برای چشیدن طعم جدید غذاهای متنوع و خوشمزه استان گیلان بالاخص شهر همیشه بارانی رشت است. مسترمارکو با تحقیق در این زمینه بهترین غذاهای رشت را به شما معرفی می کند تا اگر قصد سفر به این خطه سرسبز شمالی را دارید، بتوانید بهترین غذاها را سفارش دهید.
رشت در سال ۹۴ به عنوان شهر خلاق غذا در یونسکو به ثبت رسیده است! جاذبه های گردشگری رشت به همین ختم نمی شود بلکه با سفر به رشت می توانید از مناطق دیدنی، آثار باستانی و بازار پرهیاهوی رشت نیز دیدن کنید. پس با ما همراه باشید تا با لیستی از بهترین غذاهای گیلانی ثبت شده در یونسکو آشنا شوید.
چرا در رشت غذا از اهمیت فراوانی برخوردار است؟!
در فرهنگ گیلان غذا حرف اول را می زند! وجود اقلیم متنوع گیلان و در دسترس بودن انواع مواد غذایی گیاهی و جانوری را می توان دلیل اصلی تنوع غذایی در این منطقه دانست. استفاده از چاشنی های مختلف در طبخ غذا باعث به وجود آمدن طعم های بی نظیر شده است.
انواع رب ها، سبزیجات محلی، سیر و روغن زیتون در بسیاری از غذاها کاربرد دارد. برنج گیلان نیز که زبانزد ایرانیان است، پای ثابت سفره گیلانی هاست.
کدام غذاها در رشت ثبت ملی شده است؟
تنوع غذایی در رشت بسیار زیاد است اما جالب است بدانید که فقط چند غذای اصیل رشتی به ثبت ملی رسیده است که عبارتند از:
- میرزاقاسمی
- باقلاقاتوق
- مرغ ترش
- اناربیج
- زیتون پرورده به همراه ۶ غذای محلی دیگر.
در ادامه با بهترین و معروفترین لیست غذاهای گیلانی آشنا می شویم.
کباب ترش
یکی از معروفترین غذاهای گیلانی که در بین مردم خطه شمال بسیار محبوب است، کباب ترش است. سیر، پیاز، رب انار و گردوی خرد شده اصلی ترین چاشنی این غذاست که به گوشت تازه گوساله اضافه می شود. مسئولیت ترشی کباب بر عهده آب انار است! گوشت تازه را با مواد ذکر شده مزه دار کرده و سپس کباب می کنند. این غذای خوش طعم با کته قالبی سرو می شود.
البته در سفر به رشت نام مرغ ترش را نیز در لیست منوی رستوران ها می بینید. این غذا نوعی خورش است که با مرغ لپه، سبزیجات معطر، سیر و پیاز و تخم مرغ تهیه می شود و چاشنی ترشی آن آب نارنج است.
میرزا قاسمی
احتمالا همه شما برای یک بار هم شده میرزا قاسمی را امتحان کرده اید! با این که این غذا مختص گیلانی هاست ولی به دلیل سادگی و خوشمزگی در بیشتر شهرهای ایران طبخ می شود.
علاوه بر این نامی که بر این غذا گذاشته شده، بسیار جالب است. در دوره ناصر الدین شاه فردی به نام محمد قاسم خان والی، سفیر ایران در روسیه و حاکم گیلان پس از این که از سن پترزبورگ به ایران برگشت، این غذا را برای اولین بار طبخ کرد و نام خود را بر آن نهاد!
خورش آلو مسما
یکی از لذیذترین غذاهای قدیمی رشت که در آن از گوشت مرغابی استفاده می شود، خورش آلو مسماست. در تهیه این خورش از بادمجان، گوجه فرنگی و رب گوجه، آلو بخارا، آلو سیاه، شکر و ادویه استفاده می شود. این خورش به صورت کمی آب دار سرو می شود و طعم بی نظیری دارد.
خورش فسنجان (مرغ فسنجان)
اگر به دنبال غذای رسمی و مجلسی گیلانی هستید، حتما برای یک بار هم شده خورش فسنجان رشتی را میل کنید. در بیشتر جشن های عروسی و مجالس رسمی با خورشت فسنجان از میهمانان پذیرایی می شود. گوشت مرغ یا مرغابی پایه اصلی خورش است که گردوی آسیاب شده و رب انار آن را تبدیل به فسنجان می کند که از خوشمزه ترین غذاهای رشت است.
مهمترین نکته در طبخ این غذا جاافتادن خورش و به اصطلاح به روغن افتادن فسنجان است که می تواند مهارت آشپز را نشان دهد. این غذا به خورش مرغ لاکو نیز معروف است که در گذشته ها از آن به عنوان هدیه به اربابان استفاده می شده است.
کته کباب
شاید بتوان کته کباب یا پلوکباب رشتی را یکی دیگر از رایج ترین غذاهای گیلان دانست که در منوی رستوران ها نیز دیده می شود. گوشت گوساله مزه دار شده با ماست، آب پیاز و روغن زیتون بسیار ترد و خوش طعم می شود که از آن کبابی بی نظیر طبخ می شود.
این غذای بسیار لذیذ را با کته، اَشپل ماهی، باقالی خام و خیار خرد شده سرو می کنند.
واویشکا
واویشکا یکی از غذاهای روسی است که در زمان اشغال ایران توسط روس ها به فرهنگ غذایی گیلانی ها وارد شد. از واویشکا با نام های جزبز و جغور بغور هم یاد می شود! مواد تشکیل دهنده این غذا شامل: دل جگر مرغ، گوسفند و یا روده و جگر سفید گوسفند می باشد که به همراه پیاز، سیب زمینی ادویه، رب و تخم مرغ طبخ می شود.
انار بیج
از انواع خورشت های محلی می توان به اناربیج اشاره کرد. این خورشت خوش طعم از محبوب ترین غذاهای شمالی محسوب می شود که با گوشت قلقلی، گردو، رب انار و سبزیجات معطر نظیر تره، جعفری، گشنیز تهیه می شود. اگر چه این خورش از نظر ظاهری بسیار شبیه فسنجان است اما با داشتن سبزیجات معطر مزه متفاوتی دارد.
گیلانی ها این غذای لذیذ را با برنج سرو می کنند.
سیر قلیه
سیر قلیه نیز غذایی نام آشنا برای بسیاری از افراد است که به خطه شمال سفر می کنند. یکی از مواد اصلی این غذا گوشت است که در مکان های مختلف در انواع متنوع تهیه می شود. یکی از معروفترین انواع قلیه، قلیه ماهی جنوب می باشد. یکی از ابتکارات گیلانی ها این است که با مواد غذایی در درسترس خود توانسته اند غذایی جدید درست کنند.
همانطور که از اسم این غذا پیداست اساس اولیه آن را سیر تازه و برگ سیر تشکیل می دهد. علاوه بر این علاوه برگ های سیر، گوشت مرغ یا اردک، لپه، پیاز، ادویه و تخم مرغ از دیگر مواد غذایی هستند که در این خورشت به کار می رود.
کال کباب
اگر به دنبال یک پیش غذای ساده اما خوشمزه هستید، کال کباب را فراموش نکنید. بادمجان کبابی، انار و گردو اصلی ترین موادی هستند که باید در این غذا استفاده شود. افرادی که با غذاهای گیلانی آشنا هستند، چوچاق را می شناسند. این سبزی محلی در برخی از غذاهای شمالی استفاده می شود. آب انار، چوچاق، نعناع، خالواش، سیر و گلپر مواد تشکیل دهنده هستند.
نکته مهم در بالا بردن کیفیت کال کباب این است که بعد از آماده شدن در یخچال نگهداری شود، با این کار کال کباب خوشمزه تر می شود.
باقلا قاتق
شاید باورتان نشود در بین ۱۷۰ غذای معروف گیلانی، باقلا قاتق معروف ترین غذای گیلانی است که طرفداران زیادی دارد. باقالی اصلی ترین ماده غذایی این خورش ساده اما خوشمزه را تشکیل می دهد. در باقلا قاتق مجلسی از باقالی پوست کنده، سیر، شوید خشک و تخم مرغ استفاده می شود.
این غذا را با لوبیای مخصوص باقلا قاتق نیز می توان تهیه کرد.
رشت شهر خلاق غذا در سازمان یونسکو
اگر سری به بازار رشت بزنید به راحتی می توانید تنوع بالای مواد غذایی را ببینید. این شهر دوست داشتنی با ارائه غذاهای متنوع و خوش طعم توانسته است به شهرهای خلاق در سازمان جهانی یونسکو بپیوندد.
با سفر به گیلان از جاذبه های گردشگری رشت و غذاهای محلی بی نظیر لذت ببرید.