فهرست مطالب
قهوه این نوشیدنی تلخ دوس داشتنی و جذاب، سرشار از انرژی است. گاهی خودش تلخ است اما خاطره هایش شیرینو به یادماندنی! اغلب ما برای یکبار هم شده طعم تلخ قهوه را چشیده ایم و از نوشیدن یک فنجان قهوه داغ خاطره های دلچسبی داریم. بسیاری از افراد در سرتاسر دنیا صبح شان را با تلخی اش شروع می کنند به طوری که برای خیلی از آنها زندگی بدون قهوه قابل تصور نیست!
بیایید کمی درباره این نوشیدنی که بعد از نفت دومین مایع ارزشمند جهان است! بیشتر بدانیم.
تاریخچه کشف قهوه
به طور دقیق معلوم نیست که قهوه چطور کشف شده است ولی داستانی در مورد کشف قهوه نقل شده که می گویند در قرن ۱۱ میلادی، چوپانی اهل اتیوپی متوجه می شود که وقتی گوسفندانش علف های خاصی را می خورند انرژی بیشتری پیدا می کنند! او این گیاه را پیش راهب کلیسا برد. راهب از آن نوشیدنی درست کرد و باعث شد تا صبح نخوابد. این خبر در صومعه های دیگر هم پیچید و آنها این گیاه را خشک کرده و مصرف کردند. به تدریج این گیاه در بین مردم نیز رواج پیدا کرد.
تجارت قهوه از کجا شروع شد؟
اولین بار در یمن قهوه کشت شد و خبر این گیاه معجزه گر به ترکیه و کشورهای عربی رسید. بدین ترتیب تجارت قهوه آغاز شد! قهوه توسط تاجری ونیزی به اروپا آورده شد و به سرعت زیاد در سراسر کشورهای اروپایی پخش شد. قهو ه خانه ها خیلی سریع شکل گرفت و مکانی شد برای جمع شدن روشنفکران، عشاق و مردمی که به دنبال لحظاتی دور از هیاهوی دنیای بیرون بودند.
تاریخچه تولید قهوه در ایران به قبل از دوره صفویه برمی گردد! در همان زمان قهوه خانه ها نیز در کشور شروع به کار کردند اما در تهران و اصفهان رواج بیشتری داشت.
قهوه از چی درسته میشه؟
با این که گیاه قهوه در جنگل های استوایی رشد می کند، اما اصالت آن به جنگلهای آفریقایی بر می گردد. این درخت زیبا همیشه سبز است و بلند. سه سال طول می کشد تا گیاه قهوه تبدیل به درختی شکوفا شود. شکوفه های سفید قهوه بعد از ۸ ماه تبدیل به دانه های خوش طعم قهوه می شود.
در ابتدا میوه قهوه سبز رنگ است که سپس به رنگ زرد تغییر می کند و هنگامی که می رسد، قرمز می شود.
گیاه قهوه بر دو گونه عربیکا و رابوستا
عربیکا دوسوم کل تولیدات قهوه جهان را به خود اختصاص داده است! طعم عربیکا ملایم و میوه ای می باشد و از نظر قیمت گرانتر است. از نظر ظاهری دانه اش کشیده تر است و خط وسط آن منحنی است. اما رابوستا که یک سوم قهوه مصرفی در جهان را تامین می کند، طعم آن کمی تلخ تر و کمی مزه سوختگی می دهد. دانه های این قهوه گرد است که خطی صاف از وسط دانه عبور می کند.
با زمان برداشت قهوه آشناشوید!
زمانی که میوه قهوه، قرمز می شود، هنگام برداشت محصول است. دانه ها در زیر نور خورشید خشک شده و یا از ابتدا بطور مکانیکی این مرحله انجام می شود. سپس توسط دستگاههای مخصوص دانه ها را از لایه محکم و چسپیده جدا کرده بعد مجدد غربال شده و وارد بازارهای بین المللی می گردد.
کاشت و برداشت قهوه بیشتر در آمریکای جنوبی، آفریقا مرکزی و بعد آسیا انجام می شود. ۳۰ درصد کل تولید قهوه دنیا مربوط به کشور برزیل است که بخش اعظم آن قهوه عربیکاست و بعد از آن کلمبیا و ویتنام قرار دارد. ویتنام بزرگترین تولیدکننده قهوه رابوستاست. حدود ۳ درصد میوه قهوه را کافئین تشکیل می دهد.
کشت قهوه بیشتر جنبه تجاری دارد و بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
با فواید و مضرات قهوه آشنا شوید!
مهمترین ویژگی قهوه، انرژی زا بودن آن است که نیرویی مضاعف در افراد ایجاد می کند. از آنجایی که این نوشیدنی پرطرفدار سطح هوشیاری را بالا می برد، محصلین و دانشجویان از این خصوصیت قهوه برای بیدار ماندن در شب های امتحان خیلی استفاده می کنند. قهوه خستگی را بر طرف کرده و آرامش لذت بخشی ایجاد می کند. موجب کم شدن اشتها می گردد و حافظه را با تحریک مغز افزایش می دهد.
به خاطر وجود کافئین مصرف زیاد از حد آن اثرات بدی در تمرکز می گذارد و موجب بیخوابی و بد خوابی می شود. قهوه باعث افزایش فشار خون و کلسترول نیز می گردد. بهتر است:
انواع قهوه را بشناسید!
قهوه ها بر اساس برشته شدن یا اصطلاحا رست شدن تقسیم بندی می شوند! در اثر برشته شدن دانه های قهوه تغییر رنگ می دهند و از قرمز قهوه ای به رنگ سیاه تبدیل می شوند. بوی و عطر محسور کننده قهوه بخاطر برشته شدن آن است.
- قهوه اسپرسو ۷۵ درصد
- قهوه فرانسه۵۰ درصد
- قهوه ترک ۱۰ درصد
برشته و آسیاب می شوند.
قهوه موکا
بین گونه رابوستا و کاکائو پیوند خورده است که ۵۰ درصد برشته شده و طعم کاکائو می دهد. تلخ ترین و تیره ترین نوع قهوه اسپرسو است و به ترتیب از تلخی آنها کم و رنگشان روشن تر می شود.
نسکافه
ازخرده های آسیاب شده قهوه تهیه می شود که بر دو نوع گلد و کلاسیک می باشد. نوع گلد آن قهوه ای کمرنگ است و نسکافه کلاسیک، سیاه رنگ است و کیفیت پایینی دارد. بیشتر انواع قهوه هایی که با اسمهای مختلف مانند لته، کاپوچینو، آمریکانو و… که در کافی شاپها درست می شود، از قهوه اسپرسو استفاده می شود. کاربرد این نوع قهوه از سایر قهوه ها بیشتر است.
قهوه ترک
کاملا آسیاب شده و به صورت پودری در می آید.
قهوه اسپرسو
از حالت پودری درآمده و تبدیل به ذرات ریز می شود.
قهوه فرانسه
کمی درشت تر از اسپرسو آسیاب می گردد.
قهوه را چگونه دم کنیم؟
به طور کلی قهوه را به سه روش دم کرده و برای سرو آماده می کنند. فرمولاسیون قهوه فوری و طرز دم کردن هر یک را در ادامه بیان می کنیم:
طرز تهیه قهوه ترک
قهوه ترک در ظرفی به نام ابریق و به روش جوشاندن درست می شود. برای تهیه قهوه ترک یک قاشق مرباخوری قهوه و ۱/۵ قاشق مرباخوری پر شکر را در شیرجوش یا ابریق ریخته، باهم مخلوط می کنید. یک فنجان کوچک آب سرد را اضافه کرده ابریق را روی شعله کم گاز می گذاریم ولی هم نمی زنیم تا پف کند.
مراقب باشید قهوه را قبل از جوش آمدن از روی شعله بردارید!
طرز تهیه قهوه فرانسه
۵ گرم قهوه فرانسه را در قسمت صافی دستگاه قهوه ساز می ریزید. یک فنجان متوسط آب سرد را در مخزن آب ریخته سپس کلید دستگاه را روشن می کنید. قوری را در زیر دستگاه قرار داده ۸ دقیقه طول می کشد تا قهوه دم بکشد و داخل قوری بریزد. بعد در فنجان سرو می کنید روش قطره صافی برای دم کردن قهوه فرانسه استفاده می شود.
طرز تهیه قهوه اسپرسو
می توان از دستگاه اسپرسوساز استفاده کرد. دستگاه را روشن کرده، مخزن آب را پر می کنید. حدود ۷ گرم قهوه اسپرسو را در پرتا فیلتر یا محل مخصوص ریخته و فشرده می کنیم. سپس آن را در محل خود روی دستکاه قرار می دهیم. دکمه دستگاه را روشن کرده تا کمتر از ۱ دقیقه قهوه آماده شود. فنجان را زیر دستگاه قرار می دهیم تا قهوه در فنجان بریزد.
برای تهیه قهوه اسپرسو از روش تحت فشار قرار دادن استفاده می شود.