صفحه اصلی » مسجد جامع دهلی متفاوت اما دیدنی

مسجد جامع دهلی متفاوت اما دیدنی

نویسنده mrmarco
33 بازدید ۳ دقیقه
Banner
مسجد جامع دهلی متفاوت اما دیدنی

مسجد جامع دهلی متفاوت اما دیدنی

دهلی، پایتخت کشور هندوستان، شهری با بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری بی نظیر هرساله پذیرای بازدید کنندگان بسیاری از سراسر جهان است. شهر دهلی شامل دو قسمت است، دهلی نو و قدیم که بیشتر آثار باستانی شهر در بخش قدیمی آن قرار دارد. پایتخت هندوستان مساجد زیبایی دارد که مسجد جامع دهلی از جهت معماری یک سر و گردن از بقیه بالاتر است. همراه مستر مارکو شوید تا با هم شکوه و جلال این مسجد زیبا را نظاره گر باشیم.

مسجد جامع دهلی

مسجد جامع دهلی یا مسجد جهان نما از محبوب ترین مساجد هند و جهان اسلام است. مسجدی با معماری متفاوت و باشکوه که چشم هر بیننده ای را خیره می کند. مسجد جامع دهلی ظرفیت حدود ۲۵ هزار نفر را دارد و محل برگزاری اجتماعات بزرگ مسلمانان است. بخصوص در ماه مبارک رمضان و اعیاد مذهبی که مراسمی بسیار خاص، پر شور و متفاوت برگزار می شود. مسجد جامع دهلی بدلیل معماری بی نظیرش مورد توجه گردشگران سراسر دنیا قرار گرفته است

مسجد جامع دهلی در گذر زمان

زیباترین مسجد جامع هندوستان در زمان پادشاهی “شاه جهان” و در محله چاندی چوک شهر دهلی بنا شد. “شاه جهان” جزء امپراطوران گورکانی هند بود و در زمان حکومتش بناهای بسیار زیبایی مانند: قلعه سرخ دهلی، تاج محل، مساجد آگرا و لاهور در هندوستان ساخته شد. مسجد جامع دهلی را در قسمت قدیمی شهر و در سال ۱۰۶۰ هجری قمری یا ۱۶۵۰ میلادی پایه ریزی کردند و ساخت آن حدود شش سال طول کشید.

افتتاحیه مسجد در روز عید فطر برگزار شد و نماز عید با حضور عده زیادی از مسلمانان برگزار گردید. این بنا روبروی قلعه سرخ و در محلی بالاتر از بقیه ساختمان های اطرافش قرار دارد. عمارتی بزرگ در دو طبقه و شبیه مسجد مروارید ولی باشکوه تر و با معماری خاص تر که مورد نظر شاه جهان بود.

معماری مسجد جامع دهلی در هند

وقتی به این مسجد زیبا وارد می شوید، طراحی سنتی مذهبی آن تمام وجودتان را از معنویت عجیبی آکنده می کند. استاد خلیل از معماران برجسته زمان خود توانست با تلفیق معماری اسلامی، هندی مسجدی این چنین با شکوه را بسازد که بعد از گذشت سالها هنوز جذابیتی خارق العاده دارد. یکی از نمونه های تلفیقی استاد خلیل در بالای سه ورودی مسجد ساخته شده است.

در کنار معماری اسلامی از چهاتری یا سقف گنبدی شکل که مختص بناهای هندی است، به زیبایی استفاده شده است. مسجد جامع دهلی به سمت غرب ساخته شده که هم جهت با قبله مسلمانان در شهر مکه است.

حیاط دلباز مسجد جامع دهلی

مساحت حیاط یا صحن بزرگ و دلباز مسجد حدود ۱۰۰ متر مربع است که معماری ماهرانه اش در بدو ورود بخوبی دیده می شود. در کف حیاط مسجد ۹۰۰ سجاده با سنگ مرمر برای نمازگزاران مشخص شده است. این بنا که طولش حدود ۸۰ متر و عرضش ۲۷  متر است، دارای سه ایوان طاقدیسی با گچ بری های زیبا و سنتی در سه طرف است. کف حیاط مسجد را با ماسه سنگ های قرمز و رگه هایی از مرمر سفید فرش کرده اند. در وسط حیاط مسجد جامع دهلی حوضی بزرگ و مرمرین برای وضو و شستن دست و صورت طراحی شده است.

فواره ای زیبا در وسط حوض خود نمایی می کند و در چهار گوشه آن چراغ های پایه دار تزیینی تعبیه شده است.

گنبدها و مناره های رنگارنگ

مسجد جامع دهلی دارای دوگنبد مرمری سیاه و سفید در طرفین و یک گنبد طلا در وسط می باشد. در زیر این گنبدها سالن بزرگی طراحی شده که از سمت غرب دارای هفت ورودی طاقدیسی است. بالای هر ورودی نوشته هایی روی سنگ مرمر سفید به چشم می خورد. مناره های زیبا و بلند مسجد با سنگ های قرمز و سفید در دو طرف بنا طراحی شده که ۱۳۰ پله دارد و شما را تا ارتفاع ۴۰ متری بالا می برد. در بالاترین نقطه مسجد شهر دهلی زیر پای شماست. چهار مناره کوچک تر بنا در قسمت پشتی مسجد دیده می شود.

شبستان های قرمز و سفید مسجد

بعد از شبستان یا سالن اصلی و بزرگ مسجد که زیر گنبدها ساخته شده است، شبستان دیگری را با هفت ورودی می بینید که حدود ۶۰ مترمربع طول و ۲۶ متر مربع عرض دارد. بالای این ورودی ها که حالت قوسی شکل دارند، کتیبه هایی با خط زیبا توجه هر گردشگر و بازدید کننده ای را به خود جلب می کند. هر شبستان محرابی جداگانه و مرمری برای برپایی نماز دارد که بسیار هنرمندانه با طرح های اسلامی و سنتی کنده کاری شده اند.

رنگ بیشتر دیوارهای شبستان قرمز و پایین آن ها مرمر سفید به کار رفته است.

کتیبه های معرق سنگی

کتیبه های سر در ورودی های مسجد جامع دهلی با خط ثلث، به قلم نورالله احمد، استاد خوشنویسی زبردست آن زمان نوشته شده است. طول این کتیبه های مرمری سفید ۲/۱ متر و عرض شان ۷۵ سانتی متر است. موضوع خط نوشته روی کتیبه ها، تاریخ بنای مسجد، دوران سلطنت شاه جهان، محاسن و فضیلت های او می باشد که به رنگ سیاه روی مرمر سفید به روش معرق سنگی حک شده است. جالب است بدانید که تمام خط ها به زبان فارسی می باشد.

از مسجد جامع دهلی بیشتر بدانید

  • مسجد جامع دهلی مانند هر مکان مقدس دیگری برای اهل مذهب بسیار مهم است. وقتی به این مکان می روید مراقب باشید که رفتار توهین آمیز نسبت به مسائل و سنت های دینی مسلمانان نداشته باشید.
  • در این مکان اصولا پوشش اسلامی واجب نیست و گردشگران با هر نوع لباسی می توانند وارد مسجد شوند. گاهی ممکن است به گردشگران چادر داده شود.
  • ورود با کفش به مسجد ممنوع است. در ورودی محلی به عنوان کفشداری قرار دارد که می توانید کفش هایتان را تحویل بدهید و یا کیسه ای همراه تان داشته باشید و کفش تان را در آن بگذارید و همراه تان به داخل مسجد ببرید.
  • برای ساختن مسجد جامع دهلی فقط از ماسه و سنگ استفاده شده است.
  • قرآنی بسیار قدیمی در این مسجد در معرض دید گردشگران قرار دارد که روی پوست آهو نوشته شده است.
  • بازدید از این بنای باشکوه برای اهالی دهلی بدون هزینه و رایگان است ولی سایر گردشگران باید حدود ۲۰۰ روپیه پرداخت کنند. بخصوص اگر قصد عکاسی یا فیلم برداری از مسجد را داشته باشند.
  • در قسمت بالای ورودی ایوان های مسجد هم کتیبه هایی با خط نسخ و به زبان فارسی همراه آیات قرآنی نصب گردیده است.

بعد از بازدید از مسجد جامع دهلی سری هم به بازار میدان نقره که در ضلع شمالی مسجد قرار دارد بزنید و سوغات هندی بخرید.

Banner

Related Articles

نظر بدهید

مجله گردشگری مستر مارکو