فهرست مطالب
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که ۱۸ نوامبر روز جهانی باقلوا نامگذاری شده است. باقلوا شیرینی معروف شرقی است که کشورهای ایران و ترکیه بهترین باقلواها را دارند. شیرینی باقلوا اصل ترکی یکی از محبوب ترین باقلواهای ترکیه است. اگر چه این شیرینی به عنوان دسر خوشمزه ای در برخی از کشورهای خاورمیانه و حتی یونان، پرطرفدار است اما در ایران نیز در شهرهای قزوین و یزد معروفترین باقلواها را درست می کنند.
در این مطلب قصد داریم تا طرز تهیه باقلوای ترکی پسته ای را که به راحتی با خمیر یوفکا تهیه می شود، آموزش دهیم. اگر دوست دارید یک دسر خوشمزه را خودتان برای سرو با چای و قهوه در منزل درست کنید، با ما همراه باشید.
طرز تهیه باقلوای ترکی با خمیر یوفکا
درست کردن باقلوای ترکی کار سخت و پیچیده ای نیست بلکه باید در تمامی مراحل کمی دقت کرد. با کمی حوصله می توانید یکی از بهترین شیرینیه ای معروف را در منزل درست کنید و با افراد خانواده میل کنید و از آن لذت ببرید.
ماده اصلی این نوع از باقلوا، خمیر یوفکا یا فیلو است. این خمیر بافت بسیار نازکی دارد و بسیار سبک و ترد است.
مواد لازم برای تهیه باقلوای ترکی
- خمیر یوفکای (فیلو) آماده: ۱ بسته
- مغز پسته، بادام یا گردو: ۲۰۰ گرم
- پودر قند: چهار قاشق غذاخوری
- پودر هل: یک قاشق غذاخوری
- پودر دارچین: یک قاشق غذاخوری
- گلاب: یک قاشق غذاخوری
- کره: به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه شربت باقلوای ترکی
- آب: یک پیمانه
- شکر: یک پیمانه
- گلاب: ۴/۱ پیمانه
- زعفران دم کرده: مقداری
- آب لیموترش تازه: یک قاشق غذاخوری
مراحل تهیه باقلوا ترکی با خمیر یوفکا
توصیه می شود اولین کاری که برای تهیه باقلوا ترکی انجام می دهید، آماده کردن (شربت) باقلوا باشد.
مرحله اول – آماده کردن شربت باقلوا
در یک ظرف مناسب یک پیمانه شکر را در یک لیوان آب حل کرده و بر روی شعله گاز با حرارت بالا قرار دهید تا آب به جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن شعله را کم کنید تا با حرارت ملایم شربت به قوام بیاید. می توانید یک قاشق اب لیمو ترش تازه را به محلول شربت اضافه کنید و اجازه بدهید بیست دقیقه شربت بجوشد تا به غلظت مناسب برسد.
در انتها گلاب و زعفران دم کرده را به شربت اضافه کنید و بعد از دو دقیقه شعله را خاموش کنید.
مرحله دوم – تهیه باقلوا با خمیر یوفکا
در این مرحله به سراغ خود باقلوا می رویم. ابتدا پودر مغزیجات را با پودر قند، پودر هل و دارچین مخلوط کنید. بهتر است برای طعم بهتر باقلوا ترکیبی از مغزها را استفاده کنید و ترجیحا مغز پسته بیشتر از بقیه باشد. سپس یک قالب را با توجه به حجم خمیر آماده و آن را با کره چرب کنید. یک لایه از خمیر را بر روی قالب پهن کنید. برای باز شدن راحت تر لایه های خمیر با یک آب پاش تمیز مقداری آب را بر روی خمیر اسپری کنید.
نکته
برای آنکه بعد از پخته شدن باقلوا مواد میانی آن خارج نشود، بهتر است لایه زیرین را ضخیم تر کرده و از سه لایه خمیر یوفکا استفاده کنید. البته هر لایه از خمیر را بهصورت مجزا با کره آب شده چرب کنید. هر لایه از خمیر را با مقداری از پودر مغزها می پوشانید. در لایه آخر خمیر یوفکا را که با مواد پوشاندید، قبل از این که لایه خمیر دیگری بر روی مغزها قرار دهید، با اسپری آب پاش روی آن اسپری کنید.
اندازه لایه های خمیر به سلیقه شما بستگی دارد. حتما هر ورق را با کره چرب کرده و بعد ورق دیگری روی آن قرار دهید. ورق خمیر یوفکای پایانی را که قرار دادید با برس آغشته به کره به خوبی چرب کنید. سپس با یک چاقوی تیز برش هایی سطحی به صورت (مربع یا لوزی) بزنید و قالب را درون فر با درجه حرارت ۱۸۰ قرار دهید. یادتان باشد فر از قبل گرم شده باشد.
اجازه دهید باقلوای ترکی به مدت بیست دقیقه با شعله زیرین کاملاً پخته شود سپس ۵ دقیقه دیگر با شعله بالایی (گرگیل) روی باقلوا را بپزید تا به به رنگ طلایی دربیاید.
مرحله سوم – آماده سازی و تزئین باقلوا
بعد از پخته شدن قالب را از فر خارج کرده و بگذارید تا خنک شود. سپس برشهای قبلی را با چاقو عمیق تر کرده و نصف شربت آماده را روی آن بریزید. بهتر است روی باقلواها را با فویل بپوشانید. در این مرحله باقلوای آماده را به مدت دو ساعت در دمای محیط قرار دهید تا شربت به خوبی جذب شود. بعد از این مدت باقی شربت را روی باقلواها بریزید و ۲ ساعت دیگر آن را با فویل بپوشانید.
حالا باقلوای استانبولی شما آماده است، نوش جان.
باقلوای ترکی بورما
بورما یکی دیگر از انواع باقلوای ترکی است که با خمیر یوفکا تهیه می شود. باقلوای بورما از لایه های خمیر یوفکای نازک که بر روی هم قرار گرفته اند و هر لایه را با پسته، گردو یا بادام خردشده پر می کنند، درست می شود. در انتها خمیرهای باقلوا را به صورت رول درآورده و روی آن را کره می زنند. سپس در فر قرار داده و بعد از پخت در شربت قرار داده و به اندازه دلخواه برش می زنند.