صفحه اصلی » ۱۰ اثر برتر زاها حدید

۱۰ اثر برتر زاها حدید

نویسنده پندار شایسته
529 بازدید ۳ دقیقه
Banner
۱۰ اثر برتر زاها حدید

زاها محمد حدید (Zaha Hadid) یکی از برترین معماران جهان است که به ملکه منحنی مشهور شده است. این معمار عراقی در طول زندگی پربار خود سازه های متعدد زیبایی را طراحی کرده است. طراحی های منحصر به فردی که زاها حدید در سازه های خود به کار برده است باعث شد تا وی اولین بانویی باشد که جایزه پریتزکررا (Pritzker) کسب کند. افتخارات در آثار زاها حدید به همین جا ختم نشد بلکه جایزه معماری بریتانیا  (جایزه استرلینگ) و (نشان شوالیه) Dame از دیگر موفقیت های او بود.

زاها حدید در طول عمر ۶۶ ساله خود ساختمان های بی نظیری را طراحی کرد که در تمام دنیا بسیار منحصر به فرد هستند. اگر علاقه مند به آشنایی با آثار زاها حدید و برترین سازه های جهان دارید، تا پایان مقاله با مستر مارکو همراه باشید.

ایستگاه آتش‌ نشانی ویترا (۱۹۹۱ تا ۱۹۹۳)

یکی از معرفترین آثار زاها حدید ایستگاه آتش نشانی زیبایی را برای رالف فلبام است که برای صاحب شرکت تولید لوازم خانگی ویترا طراحی کرد. زاها این ساختمان را با خطوط منحنی زیبایی طراحی کرد که در آن خطوط تیز در مرکز به هم می‌رسند. به کار بردن شیشه در نمای خارجی ساختمان زیبایی آن را دو چندان کرده است. در حال حاضر این ساختمان در آلمان به نمایشگاه تبدیل شده است.

ایستگاه آتش‌ نشانی ویترا (۱۹۹۱ تا ۱۹۹۳)
ایستگاه آتش‌ نشانی ویترا (۱۹۹۱ تا ۱۹۹۳)

سکوی پرش برجیزل (۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲)

یکی از هیجان انگیزترین آثار زاها حدید که طراحی آن را به عهده گرفت، سکوی پرش برجیزل است که در کوه‌ های اتریش قرار دارد. این سکوی پرش اسکی با کافی‌ شاپ کنار آن در سال ۱۹۲۶ ساخته شد تا در المپیک‌ های زمستانی ۱۹۶۴ و ۱۹۷۶ از آن استفاده شود. حدید در طراحی این ساختمان ترکیبی از برج و پل را در ارتفاع ۴۸ متری استفاده کرد که به سرعت باید آن را به پایان می رساند.

سکوی پرش برجیزل (۱۹۹۹ تا ۲۰۰۲)

 موزه هنرهای معاصر سین‌ سیناتی (۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰)

نکته جالبی که در ساخت این موزه وجود دارد، این است که حدید در رقابت برای معماری این موزه‌ استاد خود را شکست داد. او برای طراحی این موزه‌ در رقابت معماری شرکت کرد. در این رقابت زاها استادش رم کولهاس را شکست داد. با این پیروزی زاها اولین طراح زن موزه در کشور آمریکا شناخته شد. با این که این ساختمان متراژ زیادی نداشت اما طراحی آن به قدری زیبا و حرفه ای بود که تمامی کارشناسان آن را ستایش کردند. جالب است که طراحی داخلی این بنا را نیز از آثار زاها حدید است!

موزه‌ی هنرهای معاصر سین‌ سیناتی (۱۹۹۷ – ۲۰۰۰)

پاویون پل زاراگوزا (۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸)

زاها حدید در زمینه طراحی پل با معماران معروفی مانند سانتیاگو کالاتراوا و نورمن فاستر رقابت می‌کرد. او طراحی پل پاویونی شهر زاراگوزا اسپانیا را برای اتفاق اکسپو ۲۰۰۸ انجام داد. یک بار دیگر هم طراحی حدید را خطوط مورب و زاویه‌ قائمه‌ای تشکیل می داد. اگر نمای بیرونی پل را تماشا کنید، می توانید به خوبی پیوند پل با طبیعت را ببینید. سالن نمایشگاهی در این پل لحاظ شده است که سبک طراحی را در آثار زاها حدید نشان می دهد.

پاویون پل زاراگوزا (۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸)

سبک زاها حدید در پل شیخ زاید (۱۹۹۷ تا ۲۰۱۰)

یکی دیگر از سازه های بی نظیر خانم حدید را این بار در امارات متحده‌ عربی می بینید. پل شیخ زاید، پروژه‌ی کاملی از جسارت در آثار زاها حدید است که جزیره‌ ابوظبی را به شهر متصل می کند. این پل در نهایت به فرودگاه بین‌ المللی امارات می‌ رسد. سبک زاها حدید در نورپردازی پل به قدری هوشمندانه به کار رفته است که گویی پل به حالت موج در حال حرکت است.

پل شیخ زاید ۲۳۵ متر طول دارد که ۶۰ متر از سطح آب بالاتر است!

پل شیخ زاید (۱۹۹۷ تا ۲۰۱۰)

مرکز علوم فائنو ( ۲۰۰۰ – ۲۰۰۵)

حدید یک بار دیگر در مسابقات طراحی سال ۲۰۰۰ پیروز شد. این مسابقه برای پروژه‌ مرکز علوم فائنو در ولفسبورگ آلمان برگزار شده بود. طراحی این ساختمان شبیه به ساختمان‌های Le Corbusier می باشد که تا ارتفاع هفت متر احداث شد. نمای بیرونی این ساختمان همانند یک کشتی است که در آن از سقف فلزی به همراه ستون های متعدد به کار رفته است.

مرکز علوم فائنو (۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵)

ساختمان مدیریتی بی‌ ام دبلیو ( ۲۰۰۱ – ۲۰۰۵)

شرکت بی‌ام‌ و در سال ۲۰۰۲ مسابقه‌ای برای طراحی ساختمان مدیریتی در نظر گرفت که باز هم زاها حدید گوی سبقت را از رقبای خود برد. قرار شد ساختمان در شهر لایپزیگ آلمان ساخته شود. ساختمان جدیدی که زاها در این پروژه طراحی کرد به‌ عنوان ورودی سه ساختمان قبلی استفاده ‌شد. زاها این ساختمان را «مرکز عصبی» پروژه می دانست که از بهترین آثار زاها حدید می باشد.

ساختمان مدیریتی BMW
ساختمان مدیریتی BMW

سالن اپرای گوانگژو (۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰)

یکی از هیجان انگیزترین طراحی های معماری زاها حدید را می توانید در شهر گوانگژوی چین ببینید. زاها در مسابقات طراحی بین‌ المللی سال ۲۰۰۲ نفر اول شد و ساختمان اپرای شهر به عنوان اولین همکاری زاها و چین در مساحت ۷۰ هزار متر مربع احداث شد. در طراحی این بنای باشکوه نیز از طبیعت الهام گرفته شد و با هزینه‌ ساخت ۳۰۰ میلیون دلاری به اتمام رسید.

نمای بیرونی بنا دو سنگ بزرگ را تداعی می کند که با شیشه و گرانیت تزیین شده است. این ساختمان متشکل از سالن تئاتر، سالن اجرا با ۱۸۰۰ صندلی، تعدادی رستوران‌ و فروشگاه‌ است که به عنوان یکی از شگفت انگیزترین ساختمان های گوانگجو شناخته شده است.

موزه ساحلی گلاسگو (۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱)

در ساحل رودخانه‌ کلاید در شهر گلاسگوی اسکاتلند موزه ای توسط زاها حدید طراحی شد که برای نمایش اتومبیل ها به کار رفت. به کار بردن ورقه‌ های فلزی با زاویه‌ بندی های زیبا در سقف، نمای متحرک باشکوهی را به وجود آورده است که در مساحت ۱۰ هزار متر مربعی احداث شد.

تعریف معماری از دیدگاه زاها حدید درباره این ساختمان این است:

این ساختمان موجی است که حرکت می‌ کند. یک دهانه‌ی بزرگ با ساختاری تونلی که از یک طرف به شهر گلاسگو و از طرف دیگر به رودخانه‌ کلاید می‌رسد.

زاها حدید
موزه ساحلی گلاسگو

مرکز حیدر علی‌اف باکو (۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳)

در پایتخت کشور آذربایجان تصمیم گرفته شد تا از زاها حدید بخواهند که مرکز فرهنگی تجاری بزرگی را در مساحت ۱۵,۵۱۴ متر مربع طراحی کند. این ساختمان با سه سالن اجلاس، یک کتابخانه و یک موزه در طرحی شبیه به موج بزرگی در سبک پست مدرن احداث شد. این بنا در سال ۲۰۱۲ نماد مدرنیته و استقلال در کشور آذربایجان شناخته شد که سبکی متضاد با معماری قدیمی شوروی دارد. این مرکز به نام حیدر علی اف رئیس‌جمهور سابق آذربایجان گذاشته شد که ریاست کشور را از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ به عهده داشته است.

اگر به آذربایجان سفر کنید می توانید این شاهکار زیبا را در اتوبان اصلی باکو که در بلوار حیدر علی اف قرار دارد، مشاهده کنید. این اتوبان، فرودگاه بین المللی را به شهر متصل می کند و یکی از بهترین آثار زاها حدید در آسیا محسوب می شود. در مرکز حیدر علی اف می توانید موزه، سالن کنسرت، فضاهای نمایشگاهی و کتابخانه را ببینید.

سازه های برتر دنیا با طراحی زاها حدید

آثار معماری زاها حدید فقط به همین چند نمونه ختم نمی شود. در بسیاری از کشورهای جهان ساختمان های بی نظیری از طراحی های زاها حدید را می توان دید. سئول، لندن، امارات، آمریکا، میلان، میامی، ونیز، چین، دانمارک و بسیاری از شهرهای دیگر دنیا سازه های خیره کننده ای از طراحی معماری زاها حدید را در دل خود جای داده اند که گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کنند.

زندگی شخصی ملکه منحنی جهان

زاها حدید دختری که در عراق متولد شد و در اروپا زندگی کرد، با ملیت عراقی – بریتانیایی یکی از بهترین معماران دنیا لقب گرفت که به خاطر استفاده از خطوط منحنی در طراحی های خود به ملکه منحنی جهان مشهور شد. او تمام عمر خود را مشغول کار و حرفه خود بود و هیچگاه ازدواج نکرد. زاها حدید در تاریخ ۳۱ مارس سال ۲۰۱۶ بر اثر حمله قلبی در بیمارستان میامی چشم از جهان فرو بست. استودیوی طراحی او در لندن زاها حدید را بزرگ‌ ترین بانوی معمار جهان نامید.

اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره این بانوی هنرمند بدانید، می توانید به مطلب با زندگینامه ملکه منحنی جهان آشنا شوید مراجعه کنید.

Banner

Related Articles

نظر بدهید

مجله گردشگری مستر مارکو